Pivárska bašta Rmut na Facebooku
zabudnuté heslo

Aktuálne

 Vážení zákazníci, priatelia,

 

Aj vďaka Vašej priazni sme sa dostali do fázy, v ktorej vzhľadom na objemy predaného piva Frambor sa môžme konečne stať úplne nezávislí na Pivovaroch Lobkowicz. Tento stav nám umožnil po nepasterizovanom ležiaku Frambor Excellent 12° pripraviť pre Vás v takmer nezmenenej cene z beskydskej vody, moravského sladu a žateckého chmeľu nepasterizovanú výčapnú desinku, FRAMBOR 10° - NEPASTERIZOVANÝ ( v PB RMUT od 4.4.2017 ), receptúra ktorého je výlučne našim dielom. Pivo je vyrábané v malom pivovare Radas v moravskej Střítěži, kde máme k dispozícii úplne novú technologickú linku s vlastnou výrobňou dusíka a mimoriadne skúseným sládkom, ktorý je zárukou vysokej kvality a zárukou rovnakej chuti jednotlivých várok. V procese hlavného kvasenia je už aj Frambor 11°, v procese posledných úprav je receptúra na Veselý špeciál Frambor 14° Honey & Cannabis. Pivo, ktoré budete postupne dostávať na stôl má niekoľko základných čŕt, okrem najkvalitnejších surovín, bez surogátov ( iba med v hlavnom kvasení pri 14°, ale tam je to zámer, nie náhrada, kedže med je drahší ako slad... ), pivo kvasí v procese hlavného kvasenia v sterilnom prostredí pri teplote 7 – 10°C, následne dokvasuje v ležiackych tankoch pri teplote 1 – 3°C od dvoch týždňov pri desine až po dva mesiace pri štrnástke. Varí sa na presnú stupňovitosť ( v prípade Framboru 10° na 4,2 % alk. ) dvoma rmutmi a následne sa kvôli špecifickosti chuti nenecháva prekvasiť úplne celé. Na záver hotové pivo prechádza mikrofiltráciou cez kremelinový filter a tým sa stabilizuje, nepasterizuje sa.

Celý tento spôsob je samozrejme podstatne náročnejší na čas a vstupy a tým aj podstatne náročnejší na finančné náklady. Výroba Framboru je teda neporovnateľne drahšia ako výroba europív zo sladu a surogátov ( ryža, kukurica, cukor...), kvasených a dokvasovaných v obrovských CKT tankoch pri jednej teplote – 18 – 22°C, úplne prekvasených, bežne za dva týždne na 19% alkoholu a následne riedených na požadovanú stupňovitosť HGB metódou, chemicky nalepeným CO2 a na záver v obaloch zavárané tunelovým pastérom.

Kedže zámerom nadnárodných spoločností je pri nízkej cene zahltiť trh marazmom a tým nás všetkých prinútiť akceptovať ho a postupne sa naň naučiť, sme tu preto, aby ste naozaj ,,nemuseli privyknúť zlému,,. Sami ale tú bitku nikdy nevyhráme, potrebujeme Vás a Vašich priateľov a iní, podobne bojujúci pre túto dobu nerovný boj, zasa potrebujú nás všetkých a všetkých našich priateľov. Pretože až bude na svete jediný výrobca piva ( jediný výrobca áut, atď... ), nebude to pivo ( auto, atď...) kvalitné a rozhodne to nebude pivo lacné. Je preto iba na nás aký spôsob obchodu podporíme a aký svet tou podporou pomôžeme vytvoriť. Prajme si teda spoločne, nech sú tie naše rozhodnutia správne.

Chuť nepasterizovaného piva Frambor 10°, v prípade, že by sme sa vyslovene netrafili do Vašich chutí, je možné upravovať, ale musel by to byť skutočne kolektívny zámer. V tejto chvíli je pivo varené s vyšším podielom sladu v mladine, na mierne vyšší objem alkoholu, čo spôsobuje výraznejšiu plnosť desinky a v chmeľovare je postup pridávania chmeľu v troch dávkach zabezpečený tak, aby bolo vo výsledku pivo príjemne horkasté. Komu by bolo horké veľmi, máme v portfóliu tiež pivá rodinného pivovaru Chodovar s horkosťou miernejšou, prípadne malého priemyselného pivovaru Ferdinand s horkosťou najmiernejšou.

 

Bol to dlhý článok a všetkým Vám, ktorí ste sa dokázali prehrýzť predchádzajúcim textom až na záver opätovne ďakujeme za neustále prejavovanú priazeň a prajeme príjemné, pohodové, teplé a smädné leto s denným orgazmom chute,

samozrejme, v RMUTE.

 

 

Váš PB RMUT

Prílohy: